Circulaire varkens

Het goede leven

Het is een heerlijk gezicht om onze varkens met hun neus in de grond te zien wroeten terwijl ze door de modder rollen. Kom vooral eens kijken!. Kortom, het natuurlijke gedrag van een varken te zien. Helaas is dit voor de  meerderheid van de varkens in Nederland niet weggelegd. Varkens in Nood heeft De Herkomst dan ook gecertificeerd als een Vijf Sterren Boer.

Ook als de varkens geslacht worden gebeurt dit met aandacht voor het welzijn van het dier. Ze worden op de minst wrede manier die nu voor handen is gedood: met elektrische bedwelming en vervolgens doorsteken van de slagader. Onze varkens worden met eigen transport (op biogas) naar de slacht gebracht. 

Zeldzaam ras

We vinden onze varkens bijzonder. En dat zijn ze ook! Varkens van De Herkomst behoren tot het erfgoed ras Nederlands Landvarken. Een langzaam groeiende en zeldzame soort die is verbannen uit de reguliere varkenshouderij. De Herkomst is aangesloten bij fokkersvereniging Nederlands Landvarken, omdat we het belangrijk vinden zoveel mogelijk verschillende raszuivere soorten dieren te behouden.

Net zo klimaatneutraal als vleesvervangers

Bij De Herkomst produceren we duurzaam varkensvlees, waarvan de Co2 uitstoot gelijk is aan de productie van vleesvervangers. Hoe we dat voor mekaar krijgen?
Onze varkens zijn 100% gevoed met GFT reststromen uit de omgeving. Zo wordt geen voedsel verspild. Er hoeft geen ontbossing of ver transport plaats te vinden voor het voer van onze varkens. Door met een zeldzaam erfgoed ras te werken, dat is verbannen uit de gangbare varkenshouderij, dragen we bij aan de biodiversiteit. Alle vervoer gebeurt met eigen vervoer op biogas. Klimaatneutraler wordt vlees niet!

Lekker vlees

We zijn er trots op dat ons vlees door veel mensen lekker wordt gevonden. De Herkomst vlees wordt bereid door goede slagers. Onze varkens worden verwerkt tot heerlijke gerechten door topchefs en zijn ondermeer verkrijgbaar bij de betere restaurants. Ook worden onze varkens jaarlijks in beperkte oplage tot vleespakketten verwerkt, die ook particuliere liefhebbers kunnen bestellen. Deze pakketten worden aan huis geleverd in Metropoolregio Amsterdam. Zo wordt de smaak van ons heerlijke vlees toegankelijk voor iedereen!

Wist je dat...

Wist je dat…

…. in Nederland 30% van de voedselproductie wordt verspild in de voedselketen? In geld kost dat 5 miljard euro per jaarbasis, maar het kost nog veel meer. Met De Herkomst verbinden we horecakeukens in Metropoolregio Amsterdam aan vlees van stadstuinvarkens opgegroeid op basis van GFT reststromen in Metropoolregio Amsterdam.

…. het in heel Europa verboden is om voedselresten en keukenafval uit gaarkeukens te gebruiken? Dat moet worden weggegooid! In de jaren vijftig was het volkomen normaal dit aan varkens te voeren. Als varkens nu mogen eten wat mensen daar laten liggen, wordt niet alleen een nog groter deel van die voedselverspilling weggewerkt, maar kan nog eens 1.8 miljoen hectare aan landbouwgrond worden bespaard. Het zou daarom een duurzame stap zijn dit ‘swillverbod’ op te heffen.

… de klimaatafdruk van ons varkensvlees te vergelijken is met die van vleesvervangers? Dankzij onze waste fed manier van varkens houden.

… De Herkomst bijdraagt aan 3 sustainable development goals van de Verenigde Natie?  Door food-feed competitie uit te schakelen aan voedselbeschikbaarheid (sdg 2: geen honger), door geen voedsel te verspillen (sdg 2.3) en aan een duurzame voedseltransitie te werken (12.3).

….. we van Varkens in Nood een ‘Vijf sterren boer’ certificering kregen?